20250203 Dordrecht De Kil 3 21
Bijzonderheden
DK3 Camera

Bijzonderheden over Dordtse Kil III

Camerabewaking op Dordtse Kil III
Sinds 2011 wordt Dordtse Kil III beveiligd met overzicht- en kentekencamera’s. Het eerste plan was gericht op het in beeld brengen van de in- en uitgaande wegen. Maar met de komst van steeds meer bedrijven ontstond ook de behoefte aan meer cameraposities op de doorgaande wegen van het terrein. Dit resulteerde in diverse uitbreidingen op de Heliotroopring, de Toermalijnring, de Carneool en de Aventurijn. Inmiddels bestaat het systeem uit 10 cameramasten met in totaal 29 camera’s.

Het systeem heeft in de loop der jaren heel wat incidenten vast kunnen leggen. Denk hierbij aan verdachte voertuigen, kapot gereden hekwerken en bermen en dumpingen van grofvuil. Door het adequate handelen van de wijkagenten in combinatie met de beelden van het camerasysteem zijn er in de afgelopen jaren meerdere incidenten opgelost.  

Uiteraard moet alles wel volgens de regels en stelt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) eisen aan camerabewaking. De camerabewaking op Dordtse Kil III voldoet aan deze eisen en middels een sluitend protocol en verwerkingsovereenkomst is het systeem ook juridisch geborgd.

Het camerasysteem is volledig eigendom van de Vereniging Beheer Dordtse Kil III. Het cameraplan is in 2011 gemaakt door ParkTrust en het systeem is in 2011 gemonteerd door CCTV Benelux. De latere uitbreidingen en aanpassingen (2013, 2015, 2019, 2020 en 2022) zijn gerealiseerd door B&W Elektro. In 2024 zijn alle oude camera’s vervangen voor nieuwe camera’s dit is uitgevoerd door onze partner Parkplus. Alle camera’s kunnen dus weer vooruit voor de komende jaren! Het systeem wordt onderhouden en beheerd door ParkPlus. Heeft u beelden nodig dan kunt u contact opnemen met onze parkmanager via kil3@parktrust.nl of stuur een e-mail naar secretariaat@vereniging-dordtsekil3.nl.

DK3 Bijen

Groenbeheer en biodiversiteit op Dordtse Kil III
De vereniging regelt op Dordtse Kil III zelf het onderhoud van bermen, zoals maaien, vuilophaal uit prullenbakken en zwerfvuil ophalen.
Op enkele stukken onder en rondom de hoogspanningsmasten wordt jaarlijks een diversiteit van bloemen gezaaid, die natuurlijk als pluktuin gebruikt mogen worden. Dit zorgt voor een fraai gezicht op deze locaties.

Volgens een vast rooster wordt circa eens per 3 weken het gebied van de entree rondom de Aquamarijnweg gemaaid, volgens een beeldkwaliteit. Andere stukken en bermen op het terrein worden in principe elke 6 weken gemaaid waarna rondom bomen en lantaarnpalen gebosmaaierd wordt. Zo probeert uw bestuur en parkmanager het schoon en netjes te houden.

Vanaf 2022 wordt er ook geëxperimenteerd met wat wildere bermen, waardoor er minder gemaaid zal worden en waar met een bloemenmengsel getracht zal worden de biodiversiteit van bloemen, planten en insecten te verbeteren.

Bijen op kil3 2017

Bijenkasten op Dordtse Kil III
Het bijenseizoen gaat weer beginnen. Honingbijen vormen samen een hecht volk. Iedere bij heeft een taak, ten gunste van het hele volk. In de winter zitten ze maandenlang dicht op elkaar in de kast, in de zomer zijn ze 24 uur per dag, 7 dagen in de week aan het werk.
Bij mooi weer is ongeveer de helft van de bijen overdag buiten op zoek naar voedsel. De andere helft zorgt ervoor dat het in de kast vlotjes verloopt. Het binnengebracht stuifmeel en de nectar moet worden opgeborgen, larven gevoed worden en nieuwe cellen gebouwd. De aanwezigheid van de koningin is essentieel voor de harmonie.

Bijen zijn onmisbaar als bestuivers van talloze voedselgewassen die wij dagelijks tot ons nemen. 80% van het groente en fruit dat in de supermarkt ligt, hebben wij te danken aan de bijen.

Vanaf 2021 werkt het bestuur van de Vereniging Beheer Dordtse Kil III samen met een nieuwe imker. De nieuwe imker heeft vanaf dat seizoen zijn bijen op het bedrijventerrein geplaatst. Hij is onder de hoogspanningsmast met twee kasten gestart met een nieuw volk, zoals dit door de kenners wordt genoemd.  Wij hopen weer op een mooie en vooral lekkere oogst. Wij houden u natuurlijk op de hoogte van de activiteiten.

DK3 E Bike

Leen eens een e-bike!
Met het voorjaar in het vooruitzicht is het prettig om eens op de fiets naar het werk te gaan. Ontdek ook het gemak van een e-bike en ervaar zelf hoe het is om de file voorbij te rijden en dat altijd met wind in de rug!

De Vereniging Beheer Dordtse Kil III bezit acht e-bikes, vijf herenmodellen en drie damesmodellen. Deze zijn allen eigendom van de vereniging. Deze e-bikes worden alleen aan werknemers van bedrijven gevestigd op Dordtse Kil III gratis ter beschikking gesteld.

De e-bikes zijn twee weken gratis uit te proberen, je hoeft je alleen maar in te schrijven via de website ebikes.vereniging-dordtsekil3.nl. Je krijgt dan bericht of de gewenste fiets in de opgegeven periode beschikbaar is.

Er zijn natuurlijk wel een paar spelregels. De fietsen mogen niet worden uitgeleend en zijn alleen bedoeld voor woon-werk verkeer dus niet voor gebruik tijdens uw vakantie. Op dinsdag zijn de e-bikes op te halen en ze moeten op maandag weer ingeleverd worden. Dit in verband met eventuele reparaties en onderhoud. Bij het ophalen en het retourneren van de fiets wordt samen gecontroleerd op beschadigingen en/of defecten. Beschadigingen en ongevallen tijdens de uitleenperiode dienen direct gemeld te worden.

Probeer het eens!

Whats-app groep
De Vereniging Beheer Dordtse Kil III heeft een app groep. Hierin zitten momenteel zo’n 40 personen met hun telefoonnummers, waaronder de parkmanager, bestuursleden van de vereniging waarin u schades, onveiligheid, uw ergernis aangaande het terrein, onderhoud, wegen of wat dan ook middels een foto kwijt kunt.

De parkmanager pakt dit in principe direct op, waarbij het soms even kan duren omdat ook de parkmanager afhankelijk is van derden.

Het bedrijventerrein Dordtse Kil III heeft momenteel alle hoeken van het terrein in deze app groep, maar er is altijd ruimte voor actieve waarnemers.

Een e-mail naar secretariaat@vereniging-dordtsekil3.nl of naar kil3@parktrust.nl met het mobiele nummer en het wordt geregeld.

Reclamebeleid
Reclame op uw pand of aan de gevel. Een veel voorkomende vraag bij zowel nieuwe als bestaande pandeigenaren dan wel huurders, mag er reclame op het dak/dan wel aan de gevel van mijn pand? Als eigenaar heeft u officieel toestemming nodig voor het plaatsen van reclame, die uitsluitend betrekking mag hebben op uw eigen bedrijf, dus niet voor derden en nooit over een hele gevel. 

Omdat e.e.a. best ingewikkeld is, heeft de Vereniging Beheer Dordtse Kil III besloten de gemeentelijke richtlijnen van de Gemeente Dordrecht op de website te plaatsen zodat uzelf eerst kunt lezen wat er wel en niet kan en mag.  Als huurder zult u te allen tijde toestemming moeten vragen aan allereerst uw pandeigenaar en hierna gelden dezelfde regels als voor een eigenaar. Vaak zal hierover in een huurcontract al een bepaling zijn opgenomen en mocht u Kil III verlaten zal het altijd verwijderd moeten worden de reclame op uw pand of aan de gevel. 

Ook hier kunt u weer gebruik maken van de kennis van uw parkmanager Paul Zoeteman, bereikbaar op zijn vaste contactadressen. 

Beschikbare percelen

Er zijn, volgens de Gemeente Dordrecht/ ROM-D, geen bouwpercelen meer beschikbaar.

Digibord
Bent u als bedrijf gevestigd op Dordtse Kil III en wilt u adverteren op het digibord bij de ingang van Dordtse Kil III? De kosten hiervoor zijn: € 75,- per maand excl. btw, bij 3 maanden of langer € 60,- per maand excl. btw. 

U komt dan met maximaal 7 andere bedrijven in beeld van 6:00 tot 11:00 uur, 12:00 tot 15:00 uur en van 16:00 tot 22:00 uur.

Meer informatie